TENTOONSTELLINGEN
Actueel
In Arti presenteren we tentoonstellingen op zalen, in de sociëteit en in de ArtSpace. Kijk hier welke tentoonstellingen op dit moment en in de nabije toekomst bij ons te bezoeken zijn.
Volledige tentoonstellingsagenda
Tentoonstellingsvoorstellen
Onze Programma Commissie (PC) programmeert meer dan de helft van alle tentoonstellingen op zalen. Bij de PC komen tentoonstellingsvoorstellen binnen van kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland. Indieners en deelnemers hoeven geen lid van Arti te zijn. De PC kan ook iemand uitnodigen om een tentoonstelling in te richten en de PC kan zelf projecten initiëren.
De PC werkt op basis van een gemeenschappelijke visie met als doel Arti in de kunstwereld herkenbaar en relevant te houden. Die visie is constant in ontwikkeling en kent momenteel voor Arti representatieve elementen als intergenerationeel, cross-over, laboratoriumfunctie en internationale uitwisseling.
We ontvangen jaarlijks veel meer plannen dan we kunnen honoreren. De PC kijkt behalve naar kwaliteit, urgentie en authenticiteit, naar de samenhang tussen thema en de gekozen werken en kunstenaars; de wijze waarop het thema gesitueerd wordt ten opzichte van de hedendaagse kunst/de tijdgeest; de organisatorische professionaliteit van het plan en de eventuele aandacht die is besteed aan randprogrammering en publieksbereik. Daarnaast speelt diversiteit in brede zin een belangrijke rol. Arti streeft naar een veelzijdige programmering wat betreft media, onderwerpkeuze, kunstenaarshoudingen, gender, leeftijd, herkomst en context.
Een volledig tentoonstellingsvoorstel graag door middel van onderstaand aanvraagformulier tentoonstelling Arti in één pdf naar Arti sturen t.a.v. de tentoonstellingscoördinator Marjo Boeijen, marjo@arti.nl. Aanvragen die niet aan onderstaande voorwaarden voldoen, kunnen helaas niet in behandeling genomen worden. Een volledig voorstel voor een tentoonstelling in Arti voldoet aan de volgende voorwaarden:
Een voorstel dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- een heldere uiteenzetting met een concrete selectie kunstwerken / documentatie / beeldmateriaal;
- een duidelijk statement;
- een oorspronkelijke visie;
- de keuze van de deelnemende kunstenaars heeft een duidelijke relatie met het concept.
- de genoemde kunstenaars-deelnemers moeten toegezegd hebben werkelijk deel te zullen nemen aan de tentoonstelling.
Verder wordt hierin helder in hoeverre de vormgeving en inrichting een rol spelen en bijdragen aan een uitgesproken totaalbeeld van de tentoonstelling.
- een ingevulde Arti-plattegrond;
- begroting /dekkingsplan;
- een schaduwplan B; dit houdt in dat er een alternatief tentoonstellingsplan is in geval er geen subsidie wordt toegekend. De tentoonstelling moet door kunnen gaan, zowel met als zonder subsidie.
NB: Arti neemt geen voorstellen voor solo-exposities in behandeling.
We stimuleren initiatieven van curatoren die een aanvullend programma willen organiseren in relatie tot de tentoonstelling, bijvoorbeeld een lezing of debat, een rondleiding of een performance.
Na ontvangst wordt het voorstel door de PC beoordeeld en met een meerderheid van positieve stemmen aangenomen en geprogrammeerd. Je krijgt hierover zo spoedig mogelijk bericht. Het is niet mogelijk het project persoonlijk toe te lichten in de vergadering van de PC. Het kan sporadisch voorkomen dat de PC om een aangepast voorstel vraagt en de aanvraag opnieuw in behandeling neemt.
Arti-tentoonstellingen in het verleden
Er hebben onnoemelijk veel kunstenaars in Arti geëxposeerd, waaronder Jan Toorop, Isaac Israëls, Martin Monnickendam, George Hendrik Breitner en zelfs Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Er hebben tal van spraakmakende exposities plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld de tentoonstelling van het wrak van de auto van Rob Scholte nadat deze door een bomaanslag was getroffen.
Een recenter voorbeeld, dat niet onbenoemd mag blijven is de tentoonstelling 'U zult begrijpen dat... De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2'. In dezelfde zalen als toen, werd de tentoonstelling 'In Memoriam' uit 1947 vertaald naar het hier en nu. Destijds was de tentoonstelling bedoeld als eerbetoon aan de leden en voormalige leden van de vereniging die gedurende de Tweede Wereldoorlog in Duitse en Japanse concentratiekampen waren omgekomen en vermoord. De reconstructie van deze in memoriam tentoonstelling bood ruim 75 jaar later mogelijkheden om te onderzoeken hoe de vereniging omging met in- en uitsluiting; hoe zij omging met haar bedreigde leden en de nagedachtenis aan deze leden; hoe de vereniging zichzelf zag en profileerde; en hoe daar door anderen over werd gedacht.
Collectiebeheer
Arti heeft een archief van de geschiedenis van de vereniging en haar leden. Het archief bestaat o.a. uit jaarverslagen, notulen, losse stukken, ledenlijsten en tentoonstellingscatalogi. Daarnaast bezit Arti een bescheiden, maar bijzondere kunstcollectie van haar leden met de focus op midden negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het archief en collectie van Arti is beperkt en alleen op afspraak toegankelijk. Een verzoek en korte motivatie voor een afspraak, kun je richten aan onze archivaris Celine Oldenhage via celine@arti.nl.