Shared Home.Shared Fight
Shared Home.Shared Fight is ontstaan uit de vragen die de Russische aanvalsoorlog oproept in Europa, met name in Oekraïne en Nederland: Wat wordt er van ons als antwoord op deze oorlog? Hoe kunnen we groeien naar een Europa waar de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen echt wederzijds is? Wat betekent het om een gemeenschappelijk thuis te verdedigen op een continent waarvan de grenzen al lang betwist en hiërarchisch zijn?
Kortom, wat betekent een te beschermen thuis voor ieder van ons?
Hoe kunnen we samenwerken en elkaar steunen, zoals de Nederlanders en de Oekraïners, om de kracht te krijgen om het te beschermen?
Om deze vragen te beantwoorden hebben we vier duo's van Oekraïense en Nederlandse kunstenaars bij elkaar gebracht, die elk in een ander medium werken en hun verschillende achtergronden combineren om hun reflecties te presenteren. In de tentoonstelling kun je je onderdompelen in de perspectieven van elk paar, in hun gezamenlijke kunstwerken die hun vroegere en huidige kijk op het onderwerp verenigen, en zo het ‘samen’-gedeelte van het concept belichamen.
De kunstenaarsduo's zijn:
Anna Kakhiani en Els van der Graaf. Hoewel ze uit verschillende generaties komen, behandelt dit eerste duo gemeenschappelijke thema's zoals identiteit, culturele waarden en de psychologische effecten van ontheemding. Anna's werk gaat direct over het trauma van ontheemding.
Anna's werk gaat rechtstreeks in op het trauma van verhuizing, gevormd door haar ervaring als Oekraïense kunstenaar, terwijl Els interculturele ideeën uit verschillende tradities verkent. Samen weerspiegelen ze een gedeelde Europese ruimte waar herinnering, erbij horen en veerkracht centraal staan. Visueel en conceptueel benadrukken hun overlappende praktijken en wederzijdse weerklank het belang van solidariteit en begrip tussen culturen - vooral in de context van een bedreigd Europa.
Hanna Hrabarska en Edwin van Gelder. Hanna's fotografische werk geeft een intieme, persoonlijke stem aan de ervaring van oorlogsvluchtelingen - in het bijzonder de stigma's en emotionele complexiteit die verbonden zijn aan ontheemding veroorzaakt door Russische agressie. Haar werken bieden een krachtige reflectie op wat het betekent om een gevoel van thuis te verliezen, te zoeken of weer op te bouwen. Edwin, een Nederlandse ontwerper die werkt op het snijvlak van kunst en architectuur, verweeft en versterkt dergelijke verhalen door middel van doordachte fotografische presentaties in zijn samenwerking met Hanna. Samen belichamen zij een samenwerking van Nederlandse en Oekraïense stemmen die een visie creëren van Europa als een gedeeld thuis.
Katya Motyleva en Esmee van Zeeventer. Beiden maken diep emotioneel, visueel poëtisch werk waarin verlies, herinnering en erbij horen centraal staan, waardoor hun duo bijzonder krachtig is in de context van een Europa dat bedreigd wordt door oorlog. Katya's fotografie gaat rechtstreeks in op het trauma van ontheemding, omdat ze zelf twee keer haar huis verloor door Russische agressie. Vanuit een Nederlands perspectief verkent Esmee aspecten van emotioneel verlies en verlangen die meer weerklank vinden in verschillende contexten, waardoor ze een beeldtaal creëert die harmonieert met die van Katya. Samen slaat hun werk een brug tussen persoonlijk en collectief verdriet en laat het zien hoe zowel Nederlandse als Oekraïense ervaringen zich kunnen verenigen rond de gedeelde noodzaak om het thuis te beschermen - zowel als fysieke ruimte en als emotioneel en cultureel symbool - binnen Europa.
Sophia Bulgakova en Ymer Marinus. Dit laatste duo deelt een formele en conceptuele taal in technologie, zintuiglijke onderdompeling en interdisciplinair experiment. Hun bestaande samenwerkingen zijn een bewijs van hoe Oekraïense en Nederlandse kunstenaars samen krachtig en tot nadenken stemmend werk kunnen creëren. Sophia's verkenning van culturele identiteit en de betekenis van thuis, vaak via interactieve en meeslepende formats, spreekt direct tot de psychologische en emotionele dimensies van de Russische agressie. Ymer houdt zich bezig met vergelijkbare thema's door technologie te gebruiken als middel om ons begrip van onze digitale en fysieke wereld te vermenselijken en te verdiepen. Het vermogen van hun werken om elkaar formeel en conceptueel aan te vullen is een bewijs van het belang van artistieke interculturele samenwerking bij het belichamen en presenteren van een visie op thuis zoals dat bestaat in de context van de strijd tegen de Russische agressie.
De tentoonstelling zal ook een evenementenprogramma hebben, dat dichter bij de openingsdatum wordt aangekondigd.
Het team van de tentoonstelling bestaat uit drie jonge Oekraïense cultuurbeoefenaars: Liza Vozniuk (curator), Anna Bezpala (hoofdorganisator), Valery Hlumov (art director). Het team maakt deel uit van Stichting VATAHA - een platform voor Oekraïense kunst en cultuur in Nederland. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Oekraïens Instituut in Nederland en Arti et Amicitiae, mede gesponsord door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Het Cultuurfonds, Leve het Geven en onze vele donateurs van het crowdsurfing platform Voordekunst.
NB: De Crowdfunding op platvorm Voordekunst loopt nog, klik op de link om te doneren.