ArtSpace

Verborgen Kamers

Lotje van Lieshout

2 sep 2024
t/m
6 sep 2024

artspace

“Sinds mijn jeugd droom ik van geheime kamers en verborgen verdiepingen die alleen te bereiken zijn via de schoorsteen of ingebouwde kasten. Het zijn plekken waar je alleen kan zijn, waar je je kan verstoppen. Maar het is niet zomaar een extra ruimte waar je je spullen kwijt kan, de kamer bevindt zich in een mysterieuze wereld die lijkt op de onze maar net iets anders is. Waar de geschiedenis een paar andere afslagen heeft genomen.

Er wordt gezegd dat we in een niet al te verre toekomst onze dagen deels in virtuele werelden zullen doorbrengen. Er wordt al hard gebouwd aan de Metaverse en de technische middelen om die wereld te kunnen ervaren. Deze nieuwe ontwikkelingen geven mij de mogelijkheid om, met behulp van generatieve AI en 3D-modelleringstools zoals Blender, de geheime kamers uit mijn dromen digitaal te creëren.

In een toekomst waarin we in twee werelden zullen leven, de gewone fysieke wereld en de digitale virtuele wereld, zullen er manieren gevonden moeten worden om objecten en ervaringen van de ene wereld naar de andere te kunnen transporteren. Ik onderzoek in mijn werk hoe er een interactie tussen traditionele, analoge kunstvormen (zoals olieverfschilderijen) en digitale wereld kan onstaan. De schilderijen van de virtuele droom-interieurs en objecten zijn een manier om die beelden naar de fysieke wereld te brengen. De ongrijpbare beelden uit mijn persoonlijke Metaverse vastgelegd op doek.”

Afbeelding: Eettafel (olieverf op doek, 95x95cm, 2024)