De Salon
Aan het eind van het jaar pakt de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae groots en feestelijk uit met de ledententoonstelling de Salon. In de Salon tonen meer dan 200 leden kunstenaars een recent werk.
Laat je verrassen door de veelzijdigheid en eigenheid van de werken. Schilderijen, beelden, video’s, installaties, fotografie en grafiek; de Salon laat een breed scala aan hedendaagse kunst zien en biedt hierdoor een fantastisch overzicht van de kunstenaars die Arti rijk is.
De Salon is een verkooptentoonstelling.
PROGRAMMA
Zondag 15 december van 15.30-17.30 uur
N.a.v. 10 dec. Internationale dag van de rechten van de mens. Een vredesinitiatief voor het Midden-Oosten begint bij jezelf
Sedert het jaar 2000 zet actiekunstenaar Rob Schrama zich in om de Palestijnen en Israëliers nader tot elkaar te brengen. Negen jaar lang organiseerde hij in Jeruzalem het vredesevenement 'Jerusalem Hug', waar iedereen met een hart voor Jeruzalem en een wens naar vrede langs de stadsmuren van de Oude Stad zich konden verenigen. Er ontstonden vriendschappen tussen Palestijnen en Israëliërs en gezamenlijk werd een oplossing ontwikkeld voor hun langlopend conflict.: 'Pa-il', een eerlijke verdeling van het gehele gebied 'from the river to the sea.
Nu Gaza in puin ligt en Israël de heerschappij over de Palestijnse gebieden feitelijk in handen heeft, lijkt deze Pa-il oplossing verre van haalbaar. Maar Rob Schrama, ambassadeur van deze Pa-il beweging, ziet juist nu de noodzakelijkeid, om dit conflict definitief tot een oplossing te brengen. Hij zet daarvoor 3 van zijn kunstwerken in, die hij digitalseert en verschenkt, om op deze wijze een enorm wereldwijde steun voor dit vredesproces op gang te brengen. Het concept van zijn initiatief presenteert Rob Schrama als een epos in woord en beeld in een 12-luik
tijdens Salon 2024. Op zondag 15 december licht hij van 15:30-17:30 uur zijn plannen toe.
Zondag 1 december 15.30 - 16.30 uur
boekpresentatie, Jolanda Prinsen, interview door Harald Schole
In mijn werk, voornamelijk driedimensionaal en conceptueel van aard, speelt toeval een niet geringe rol. Moest aanvankelijk een idee volgens plan worden uitgevoerd, gaandeweg werden veranderingen en zijsporen omarmd. Nu zijn de teugels gevierd en laat ik mij verrassen. Er zijn hoofdthema’s: tijd en zwaartekracht en het verlangen daaraan te ontsnappen.
In de ruim 50 jaar van mijn loopbaan als beeldhouwer stond de worsteling met de zwaartekracht centraal. Met de voeten stevig op de aarde kon mij niets gebeuren. Zoals Antaios, de reus, wordt beschermd door zijn moeder, de aarde, zolang hij maar contact houdt.
Steeds meer ont-materialiseerde mijn werk. Het eerste beeld woog 2000 kilo, het laatste 12.
Van steen naar glas naar poezie. Ik had behoefte aan een overzicht, een terugblik. Dat is dit boek.
Harald zegt:
Jolanda prinsen heeft altijd eigenzinnig in het leven gestaan. Haar werk weerspiegelt dat.
Van prikkelende performances tot smaakvolle eetfestijnen en nog veel meer. Lees het boek.