Monuments of Memory
Monuments of Memory
Duotentoonstelling met Irina Birger en Peter Vink
De tentoonstelling presenteert de grootschalige houtskooltekeningen van Irina Birger naast de lichtinstallatie van Peter Vink.
Sinds 1998 werkt Birger aan houtskooltekeningen van alledaagse en technologische objecten zoals floppydisks, schakelaars, datakabels en harde schijven, elk dramatisch geïsoleerd en uitvergroot. Door deze transformatie krijgen deze ooit vertrouwde objecten nieuwe, bijna menselijke eigenschappen. Kabels veranderen in totems of heilige artefacten van denkbeeldige rituelen, terwijl vergrote harde schijven doen denken aan mausolea, bibliotheken of aan begraafplaatsen van data, misschien wel voor eeuwig bewaard. Birgers praktijk onderzoekt de menselijke drang naar verbinding, de ontwikkeling van onze lichamelijkheid door de tijd heen en de machtssystemen die wij creëren en onderhouden. Door de oudste tekentechniek van houtskool te gebruiken, geworteld in prehistorische grotkunst, slaat zij een brug tussen oeroude beeldtaal en hedendaagse informatietechnologieën. Deze tentoonstelling biedt een retrospectief overzicht van haar houtskool-werk, met tekeningen die voor het eerst aan het publiek worden getoond.
Voor deze tentoonstelling maakt Vink de monumentale lichtsculptuur “Ruimte III Rockin” die is gebaseerd op de maatvoering van het glazen plafond van zaal 3. Het raster van dit plafond wordt weerspiegeld in het kunstwerk dat speciaal gemaakt is voor deze tentoonstelling. Het patroon van heldere witte LED lijnen wordt onregelmatig onderbroken door kleur en geluid die als een soort ruis het strakke raamwerk doorbreken. Dit is een intuïtieve reactie van de kunstenaar die vaak neigt naar minimalisme in zijn werk. Vink probeert op speelse wijze zijn eigen dogmatische denkpatroon te bevragen. Daarnaast speelt de directe omgeving een rol: Arti et Amicitae is gevestigd aan het Rokin, een straat die rond 1564 bekendstond als ‘Rockin’. Vanuit dat perspectief fungeert het kunstwerk ook als een denkbeeldig podium voor een concert, waarop echo’s uit verleden en heden samenvloeien.
Samen creëren Birger en Vink een prikkelende dialoog tussen donker en licht, intuïtie en structuur, micro- en macroniveau. Hun werken contrasteren en vullen elkaar aan, en vormen zo een krachtige reflectie op hoe wij de wereld waarnemen, verwerken en bewaren—zowel fysiek als digitaal.
Bio Irina
Birger Irina Birger is geboren in Moskou en woonde als tiener in Servië. Ze behaalde een BFA aan de Bezalel Academy of Fine Art and Design in Jeruzalem en een MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, waar ze momenteel woont.
Toen ze opgroeide in de Sovjet-Unie, ervoer Irina de krachtige mechanismen van propaganda die onafhankelijk denken en onderzoek onderdrukte. De methoden waren niet alleen praktisch, maar ook extreem visueel. De sociaal-realistische stijl en de stalinistische keizerlijke architectuur hebben haar artistieke ontwikkeling sterk beïnvloed. Hun monumentale arrangementen inspireren bewondering, nederigheid en verwondering, vergelijkbaar met de visuele impact van de heilige formaties. Als gevolg hiervan is ze sterk geïnteresseerd in de visuele strategieën en formele principes van verschillende religies en culten, en verwerkt ze deze in haar werk. Centrale symmetrie, patronen, slogans en monumentale benaderingen komen vaak voor in haar werk.
Irina exposeerde o.a. a.o. in Israel Museum (IL), Tel Aviv Museum (IL), Haifa Museum of Art (IL), Mediamatic (NL), W139 (NL), Apexart (US), the Israeli Centre for Digital Art (IL), Today Art Museum (CN), Redtory (CN), Preview Berlin Art Fair (DE), Blue Oyster Art Project Space (NZ), Drawing Center Diepenheim (NL), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (NL), Kabinet T (CZ), Nieuw Dakota (NL), Amsterdam Drawing (NL), Viborg Kunsthal (DK), AMNUA (CN), Q21 (AT), Het Hem (NL), Kunsthal Kade (NL) and Museum Tot Zover (NL).
Bio Peter Vink
Peter Vink (De Bilt, 1974) studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sindsdien heeft hij naam gemaakt als kunstenaar gespecialiseerd in (soms zeer grootschalige) lichtinstallaties die altijd dienen als aanvulling op - of vertaling van - de specifieke locatie. Zijn werk isarchitectonisch, minimalistisch en innovatief, en weerspiegelt altijd het concept van locus genii, de geest van een plek. Peter exposeerde o.a. in W139 (NL), CBK Dordrecht (NL), KIK Kolderveen (NL), de Fabriek (NL). Kunsthuis SYB (NL), Platform China (CN), VHDG (NL), AM Art Space (CN)), Space Station 65 (UK) DordtYart (NL), Art Rotterdam (NL), 21st Century Minsheng Museum (CN), Concordia (NL), DISKURS (DE), Aquabit Art (DE).
Big Art (NL), IJsselbiënalle (NL), Lachenmann Art (DE), Centre for international light Art (DE), ADHOC (DE) Burgerweeshuis BPD (NL), Hilbertraum (DE), Polderlicht (NL), Amsterdam Light festival (NL) IlightU (NL), Hi- Lo (NL)